TIPARS

Tim za identifikaciju Putinovih agenata u Republici Srbiji (TIPARS) je anti-hibridni tim sa zadatkom da identifikuje i javnosti predstavi imenom: • agente politike Vladimira Putina u javnom prostoru u Republici Srbiji; • agente politike Vladimira Putina u politici u Republici Srbiji; • agente politike Vladimira Putina u Vladi Republike Srbije i administraciji; • agente politike Vladimira Putina u ekonomiji.
Identifikovanje putinovh agenata sprovodi se na osnovu kriterijuma za identifikaciju koje je razvila Grupa oktobar.
Na ovom mestu objavljujemo listu Putinovih agenata u Republici Srbiji.

The Team for the Identification of Putin's Agents in the Republic of Serbia (TIPARS) is an anti-hybrid team with the task of identifying and presenting to the public by name:- Putin's agents in the public space in the Republic of Serbia;- Putin's agents in politics in the Republic of Serbia;- Putin's agents in the Government of the Republic of Serbia and the administration;- Putin's agents in the economy.
The identification of Putin's agents is carried out on the basis of the identification criteria developed by the October Group.
In this place, we publish the list of Putin's agents in the Republic of Serbia.

LISTA AGENATA PUTINOVOG REŽIMA U SRBIJI:

Ispod brojčanika se nalazi lista Putinovih agenata u Republici Srbiji. Prvi agent imenovan je na ovom mestu 5. 12. 2022. godine u 12.00 časova. Nakon ovoga lista se periodično dopunjava. Trenutna lista se sastoji od 67 agenta. Sledeća dopuna liste je za:

0Days
0Hours
0Minutes
0Seconds

LISTA

agenata Vladimira Putina u Republici Srbiji na osnovu podataka iz bezbednosnih struktura i kriterijuma koje je razvila Grupa oktobar.

1. ALEKSANDAR VULIN, direktor Bezbednosne informativne agencije u Republici Srbiji.Funkcije: predsednik političke stranke „Pokret socijalista“, direktor Bezbednosno informativne agencije Republike Srbije. Prethodno ministar odbrane Republike Srbije, ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije i ministar rada, i zapošljavanja boračkih i socijalnih pitanja.Vrsta : ukl; svesno pristupanje.Hronologija (ako je poznata): 2002. godine u strukturi. 2005. godine pristup. 2008. godine poručnik. 2012. godine nivo poverljivosti koji onemogućava praćenje napredovanja. Od 2016. glavne instrukcije neposredno u Moskvi.Oblasti u kojoj ostvaruje interese Vladimira Putina: - Bezbednost (dostupnost podataka)- Ljudski resursi u oblasti bezbednosti (omogućavanje napredovanja ostalim Putinovim ljudima u strukturama bezbednosti Republike Srbije, uklanjanje sa pozicija prozapadno orjentisanih kadrova, uklanjanje sa pozicija kadrova koji se mogu suprotstaviti Putinovom uticaju u strukturama bezbednosti)- Kordinacija antizapadnog narativa u Republici Srbiji;- Koordinacija pro-putinovog narativa i pro-putinove propagande u Republici Srbiji;- Izazivanje međunacionalnog razdora na Balkanu kroz kreiranje ambicija o promeni granica;- Sprečavanje napredovanja Srbije u pristupanju Evropskoj Uniji;- Regrutovanje.Benefiti:- lobiranje za napredovanje;- Promocija u sredstvima javnog informisanja pod kontrolom ili pod uticajem Ruske Federacije u Srbiji;- Poslovni aranžmani povezanih lica sa kompanijama iz naftnog i gasnog sektora RF.

2. BOGLJUB KARIĆ, suvlasnik poslovnog konglomerata Kompanija KarićFunkcije: vlasnik i direktor više privrednih subjekata u Rusiji, Belorisiji i Srbiji, predsednik političke stranke "Snaga Srbije", brojne druge funkcije.Vrsta : ukl.Oblasti u kojoj ostvaruje interese Vladimira Putina u Srbiji i regionu: - Finansiranje pro-putinovih i pro-ruskih aktivnosti u Srbiji;- Prenošenje poverljivih informacija između Beograda i Moskve;- Obezbeđivanje ekonomske egzistencie drugim agentima Vladimira Putina u Srbiji kroz integrisanje u poslovni lanac "Kompanije Karić" i povezanih subjekata;- Podsticanje anti-zapadnog i pro-ruskog narativa, saizvršenje u kordinaciji Putinovih medijskih operacija u Srbiji;- Regrutovanje;- Lobiranje za interese Vladimira Putina u Srbiji.Benefiti:- brojne poslovne aktivnosti u Ruskoj Federaciji i Belorusiji kojima kojima se omogućava bogaćenje porodice Karić, od kojih se potom finansiraju i aktivnosti od interesa za režim Vladimira Putina u Srbiji;- pružanje utočišta u Ruskoj Federaciji za vreme krivičnog postupka u Srbiji.

3. NENAD POPOVIĆ, predsednik Srpske narodne partije, narodni poslanik, bivši ministarFunkcije: političar, predsednik Srpske narodna partija, doskorašnji ministar u Vladi Repblike Srbije u vlasnik i direktor više multimilionskih privrednih subjekata u Rusiji, narodni poslanik, brojne druge funkcije.Vrsta : ukl.Oblasti u kojoj ostvaruje interese Vladimira Putina u Srbiji i regionu: - Uticaj na donošenje odluka u Vladi Republike Srbije; - Neposredno lobiranje za interese Vladimira Putina u Srbiji; - Finansiranje pro-putinovih i pro-ruskih aktivnosti u Srbiji- Prenošenje poverljivih informacija između Beograda i Moskve;- Obezbeđivanje ekonomske egzistencie drugim agentima Vladimira Putina u Srbiji:- Regrutovanje.Benefiti:- brojne poslovne aktivnosti u Ruskoj Federaciji

4. VOJISLAV ŠEŠELJ, predsednik Srpske radikalne strankeFunkcije: političar, predsednik Srpske radikalne stranke.Vrsta : uklOblasti u kojoj ostvaruje interese Vladimira Putina u Srbiji i regionu: - Propaganda;- Kreiranje kulta obožavanja prema Vladimiru Putinu i "ruskoj državi";- Kreiranje pro-ruskog i pro-putinovog narativa;- Kreiranje i podsticanje mrženje i podela među narodima Balkana;- Podsticanje anti-zapadnog raspoloženje u Srbiji, i anti-evropskog raspoloženja u Srbiji;- Podsticanje mržnje prema pripadnicima srpskog naroda koji ne podržavaju režim Vladimira Putina; - organizovanje političke mreže pod korupcionaškim uticajem režima Vladimira Putina u Srbiji;- neuropsihološko programiranje stanovništva Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore;- Regrutovanje.Benefiti:- Finansiranje;- finansiranje političkih aktivnosti u Srbiji; - pružanje logističkog savezništva za vreme služenja zatvorske kazne konzumirane pritvorom u Haškom trubunalu; - davanje obaveštajnih podataka o građanima Srbije radi zloupotrebe u političke svrhe.

5. DANICA GRUJIČIĆ, ministar u Vladi Repblike Srbije,Funkcije: lekar, ministar u Vladi Republike Srbije;Vrsta : bw;Oblasti u kojoj ostvaruje interese Vladimira Putina u Srbiji i regionu: - odluke i rasprave u Vladi Republike Srbije u interesu režima Vladimira Putina;- neposredno lobiranje;- podržavanje kulta obožavanja prema Vladimiru Putinu i "ruskoj državi":- hibridno delovanje kroz kreiranje nepoverenja;- Podsticanje anti-zapadnog raspoloženje u Srbiji, i anti-evropskog raspoloženja u Srbiji;Benefiti:- Finansiranje;- lobiranje za pozicije u strukturama moći i vlasti u Republici Srbiji.

6. MIŠA VACIĆ, predsednik političke stranke Srpska desnicaFunkcije: predsednik političke stranke Srpska desnica;Vrsta : uklOblasti u kojoj ostvaruje interese Vladimira Putina u Srbiji i regionu: - kreiranje neo-nacističkih, pro-fašističke i nacionalističkih grupacija kroz integraciju desničarskih elemenata;- uticaj na "huligane";- propaganda;- podsticanje ant-zapadnog i anti-evropskog raspoloženja u Srbiji;Benefiti:- finansiranje;- lobiranje za pomoć u strukturama moći i vlasti u Republici Srbiji.

7. MILORAD VUČELIĆ, glavni i odgovorni urednik NovostiFunkcije: glavni i odgovorni urednik Novosti.Vrsta : ukl.Oblasti u kojoj ostvaruje interese Vladimira Putina u Srbiji i regionu: - pro-putinova i pro-ruska propaganda;- propaganda;- kreiranje ant-zapadnog i anti-evropskog raspoloženja u Srbiji;- hibridne kolektivno-psihološke operacije nad stanovništvom Srbije; Benefiti:- finansiranje;- lobiranje u strukturama moći i vlasti u Republici Srbiji.

8. LJILJANA SMAJLOVIĆ, "novinar"Funkcije: "novinar"Vrsta : uklOblasti u kojoj ostvaruje interese Vladimira Putina u Srbiji i regionu: - pro-putinova i pro-ruska propaganda,- propaganda;- kreiranje ant-zapadnog i anti-evropskog raspoloženja u Srbiji;- hibridne kolektivno-psihološke operacije nad stanovništvom Srbije; Benefiti:- finansiranje;- lobiranje u strukturama moći i vlasti u Republici Srbiji.

9. MILAN RADOJIČIĆ, političarFunkcije: političar, biznismen.Vrsta : ukl.Oblasti u kojoj ostvaruje interese Vladimira Putina u Srbiji i regionu: - kontrola nad Srbima na Kosovu;- sprovođenje akcija usmerenih na sprečavanje integracije na Kosovu; - krairanje kulta Vladimira Putina među Srbima na Kosovu;- emotivna i psihološka manipulacija nad Srbima na Kosovu. Benefiti:- obaveštajni podaci od značaja za bezbednost;- lobiranje u strukturama moći i vlasti u Republici Srbiji.

10. ZVONKO VESELINOVIĆ, političarFunkcije: političar, biznismenVrsta : uklOblasti u kojoj ostvaruje interese Vladimira Putina u Srbiji i regionu: - kontrola nad Srbima na Kosovu;- sprovođenje akcija usmerenih na sprečavanje integracije na Kosovu; - krairanje kulta Vladimira Putina među Srbima na Kosovu; - emotivna i psihološka manipulacija nad Srbima na Kosovu.Benefiti:- obaveštajni podaci od značaja za bezbednost;- lobiranje u strukturama moći i vlasti u Republici Srbiji;- podržavanje finansijskih operacija.

11. DRAGOSLAV BOKAN, javna ličnostFunkcije: više različitih, javna ličnost.Vrsta : ukl.Oblasti u kojoj ostvaruje interese Vladimira Putina u Srbiji i regionu: - Propaganda; - kreiranje antizapadnog i anti-evrpskog javnog mnjenja u Srbiji;- krairanje kulta Vladimira Putina.Benefiti:- finansiranje;- obaveštavanje;- lobiranje.

12. DUŠAN BAJATOVIĆ, narodni poslanik, direktor SrbijagasFunkcije: direktor Srbijagas, narodni poslanik, funkcioner Srocijalističke partije SrbijeVrsta : ukl.Oblasti u kojoj ostvaruje interese Vladimira Putina u Srbiji i regionu: - kreiranje i održavanje energetske zavisnosti Republike Srbije od Ruske Federacije; - promocija i lobiranje za interese Ruske Federacije posebno u oblasti energetike;- finansiranje političkih stranaka u Srbiji (opozicionih i na vlasti) kroz uspostavljanje poslovnih aranžmana vezanih za gas;Benefiti:- visoka primanja iz više izvora;- uključivanje u sve gasne aranžmane Ruske Federacije na Balkanu;- garancija ostanka na položaju (direktive političkim strukturama u Srbiji kojima se sprečava preispitivanje njegovog položaja i obezbeđuje neformalni "imunitet" od pravosudne vlasti).

13. BOŠKO OBRADOVIĆ, predsednik političke strane "Dveri"Funkcije: predsednik političke stranke "Dveri", narodni poslanikVrsta : ukl.Oblasti u kojoj ostvaruje interese Vladimira Putina u Srbiji i regionu: - hibridno delovanje kroz napade na pojedina ljudska prava i slobode i vrednosti koje je propagandnim krivotvorenjem moguće koristiti za kreiranje anti-zapadnog narativa:- hibridno delovanje kroz nametanje emotivnog pristupa Kosovu i zloupotreba tih emocija radi sejanja anti-zapadne propagande:- hibridno delovanje kroz nametanje emotivnog pristupa NATO intervenciji 1999. godine i zloupotreba tih emocija radi sejanja anti-zapadne propagande:- hibridno delovanje kroz prikazivanje Zapada kao neprijatelja Srbije i Putina i Ruske Federacije kao "zaštitnika Srbije"- hibridno delovanje kroz fabrikovanje "napada Zapada" na tzv. "tradicionalne vrednosti";- okupljanje stanovništva oko tzv. " napada na tradicionalne vrednosti" i lažno prikazivanje Rusije i Putina kao zaštitnika tih "napadnutih vrednosti"- pro-ruska i pro-putinova propaganda i sejanje u stanovništvu narativa fabrikovanih u Moskvi;Benefiti:- finansiranje preko drugih putinovih agenata u Republici Srbiji; - povezivanje sa drugim putinovim agentima radi jačanja političke pozicije;- lobiranje za spuštanje cenzusa za izbore za narodne poslanike.

14. BRANIMIR NESTOROVIĆ, lekarFunkcije: lekar, javna ličnostVrsta : bwOblasti u kojoj ostvaruje interese Vladimira Putina u Srbiji i regionu: - hibridno delovanje kroz kreiranje nepoverenja i sukoba u društvu pvodom civilizacijskih tekovina Zapada (kreiranje razjedinjenosti društvenog bića radi lakšeg podređivanja uticajima);- hibridno delovanje kroz lažiranje u javnom prostoru posledica "NATO bombarodavanja" - posebno u delu koji se odnosi na " uticaj osiromašenog uranijiuma na zdravlje" (lažno prikazivanje veze između "porasta obolelih" od različitih oboljenja sa NATO intervencijom);- hibridno delovanje kroz emotivno vezivanje za mitove o "NATO bombardovanju";- kreiranje sukoba u društvu povodom civilizacijskih tekovina Zapada (kreiranje razjedinjenosti društvenog bića radi lakšeg upravljanja);:- hibridno delovanje kroz fabrikovanje "napada Zapada" na tzv. "tradicionalne vrednosti";- pro-ruska i pro-putinova propaganda i sejanje u stanovništvu narativa fabrikovanih u Moskvi;Benefiti:- finansiranje preko drugih putinovih agenata u Republici Srbiji; - povezivanje sa drugim putinovim agentima radi jačanja političke pozicije.

15. MILICA ĐURĐEVIĆ STAMENKOVSKI, “političarka”Funkcije: predsednica političke stranke “Srpska stranka Zavetnici”, narodna poslanicaVrsta : bwOblasti u kojoj ostvaruje interese Vladimira Putina u Srbiji i regionu: - hibridno delovanje kroz nametanje emotivnog pristupa Kosovu i zloupotreba tih emocija radi sejanja anti-zapadne propagande:- hibridno delovanje kroz nametanje emotivnog pristupa NATO intervenciji 1999. godine i zloupotreba tih emocija radi sejanja anti-zapadne propagande:- hibridno delovanje kroz prikazivanje Zapada kao neprijatelja Srbije i Putina i Ruske Federacije kao "zaštitnika Srbije";- hibridno delovanje kroz fabrikovanje "napada Zapada" na Srbiju";- okupljanje stanovništva oko tzv. " napada na tradicionalne vrednosti";- pro-ruska i pro-putinova propaganda i sejanje u stanovništvu narativa fabrikovanih u Moskvi;Benefiti:- finansiranje preko drugih putinovih agenata u Republici Srbiji; - povezivanje sa drugim putinovim agentima radi jačanja političke pozicije;- lobiranje za spuštanje cenzusa za izbore za narodne poslanike.

16. MILOMIR MARIĆ, novinarFunkcije: novinar, urednik, javna ličnostVrsta : uklOblasti u kojoj ostvaruje interese Vladimira Putina u Srbiji i regionu: - organizivanje pro-putinova i pro-ruska propagande, - propaganda;- kreiranje ant-zapadnog i anti-evropskog raspoloženja u Srbiji;- hibridne kolektivno-psihološke operacije nad stanovništvom Srbije; - kreiranje televizijskih proizvoda sa ciljem demonizovanja Zapada i glorifikovanja Ruske Federacije;- organizivanje više tabloida radi kreiranja anti-zapadnog naradiva i glorifikovanja Ruske Federacije.Benefiti:- finansiranje kroz obezbeđivanje sponzorstava od drugih putinovih agenta, njihvog poslovanja ili gasnih i naftnih poslovanja u Repubici Srbiji.

17. LJUBINKA MILINČIĆ, "novinar"Funkcije: "novinar" i urednik u portalu “Sputnjik”Vrsta : uklOblasti u kojoj ostvaruje interese Vladimira Putina u Srbiji i regionu: - organizovanje pro-putinove i pro-ruske propagande, - propaganda;- kreiranje ant-zapadnog i anti-evropskog raspoloženja u Srbiji;- hibridne kolektivno-psihološke operacije nad stanovništvom Srbije; - kreiranje medijsih proizvoda sa ciljem demonizovanja Zapada i glorifikovanja Ruske Federacije;Benefiti:- direktno finansiranje od strane režima Vladimira Putina u Ruske Federacije.

18. DAMJAN KNEŽEVIĆ, "Narodne patrole"Funkcije: vođa “Narodnih patrola”Vrsta : uklOblasti u kojoj ostvaruje interese Vladimira Putina u Srbiji i regionu: - organizivanje desničarskih organizacije u Srbiji;- uključivanje desničarskih organizacija u Srbiji u narativ Ruske Federacije i promovisanje članovima organizacija režima Vladimira Putina kao “zaštitnika Srbije”;- terenska akcije praćene nasiljem radi uključivanja u druge hibridne operacija režima Vladimira Putina u Srbiji;- terenska propaganda (grafiri, zastave, itd);- okupljanje za mitinge i proteste političkih organizacija pod kontrolom režima Vladimira Putina u Srbiji;- koordinirano delovanje sa drugim putinovim agentima u Srbiji;Benefiti:- imunitet pred pravosudnih organima Srbije (direktivama političkim strukturama u Srbiji);- omogućavanje finansiranja.

19. VELJKO BOGUNOVIĆ – EPISKOP NIKANOR, funkcioner Srpske pravoslavne crkve Funkcije: funkconer Srpske pravoslavne crkve - episkopVrsta : n/a (verovatno bw)Oblasti u kojoj ostvaruje interese Vladimira Putina u Srbiji i regionu: - rad na gubljenju nezavisnosti Srpske pravoslavne crkve i njenom potčinjavanju Ruskoj pravoslanoj crkvi i obaveštajnim službama koje kontrolišu Rusku pravoslavnu crkvu; - podsticanja i jačanje pro-ruskog i pro-putinovog narativa među sveštenstvom SPC- kreiranje lojalnosti u SPC prema režimu Vladimira Putina i Ruskoj pravoslavnoj crkvi;- hibridno delovanje kroz nametanje vezivanja duhovnih osećanja i religijskih potreba za režim Vladimira Putina i Rusku Federaciju; - hibridno delovanje kroz zlouporebu religije radi nametanja vernicima pro-ruskog i pro-putinovog narativa;- hibridno delovanje kroz zloupotrebu religije radi nametanja vernicima anti-zapadnog narativa;- dizanje rejtinga drugim putinovim agentima u Srbiji, posebno u sferi politike, zloupotrebom religije fabrikujući ih kao “dostojne”, “podobne”, “duhovne” itd- hibridno delovanje kroz davanje “duhovnog uporišta” za pravdanje nasilja koje vrše drugi putinovi agenti, odnosno organizacije koje kontroliše drugi putinovi agenti.Benefiti:- ranije školovanje u Rusiji, kasnije n/a

20. DRAGANA TRIFKOVIĆ, direktorka Centra za geosrateške studijeFunkcije: direkrorka Centra za geostrateške studije, brojne funkcije u sistemu vlasti Ruske Federacijen neke pobrojane ovde. Vrsta : uklOblasti u kojoj ostvaruje interese Vladimira Putina u Srbiji i regionu: - uvezivanje političkih faktora sa sistemom obaveštajnih službi Ruske Federacije; - pomaganje kreiranja drugih organizacija u sistemu hibridnog delovanja Ruske Federacije na Republiku Srbiju; - organizivanje pro-putinova i pro-ruska propagande, - razne hibridno/obaveštajne operacije u Srbiji u korist režima Vladimira Putina;Benefiti:- direktno finansiranje od strane režima Vladimira Putina u Ruske Federacije;- uzdizanje u hibridnom sistemu moći režima Vladimira Putina u Srbiji.

21. DRAGAN PETROVIĆ, raniji funkcioner Srpske napredne stranke;Funkcije: nepoznato, raniji visoki funkconer Srpske napredne stranke, za sebe tvrdi da je: “srpski politikolog, geopolitičar, ekonomista, sociolog, geograf, istoričar i politički analitičar”; i da je “diplomirao je na četiri fakulteta u okviru državnog univerziteta u Beogradu”.Vrsta : uklOblasti u kojoj ostvaruje interese Vladimira Putina u Srbiji i regionu: - širenje pro-ruskog i pro-putinovog narativa u Republici Srbiji; - kreiranje materijala za demagošku upotrebu od strane drugih agenata režima Vladimira Putina;- propaganda kroz pseudonačune studije;Benefiti:- promovisanje u hibridnom sistemu moći režima Vladimira Putina u Srbiji.

22. MIODRAG ZARKOVIĆ, novinarFunkcije: novinarVrsta : uklOblasti u kojoj ostvaruje interese Vladimira Putina u Srbiji i regionu: - pro-putinova i pro-ruska propaganda,- propaganda;- kreiranje ant-zapadnog i anti-evropskog raspoloženja u Srbiji- hibridne kolektivno-psihološke operacije nad stanovništvom SrbijeBenefiti:- finansiranje operacija.
23. DEJAN PETAR ZLATANOVIĆ, portal Srbin infoFunkcije: organizator portala Srbin.infoVrsta : bwOblasti u kojoj ostvaruje interese Vladimira Putina u Srbiji i regionu: - pro-putinova i pro-ruska propaganda,- propaganda;- kreiranje ant-zapadnog i anti-evropskog raspoloženja u Srbiji;- hibridne kolektivno-psihološke operacije nad stanovništvom SrbijeBenefiti:- finansiranje operacija.
24. LJUBAN KARAN, penzionisani potpukovnik kontraobaveštajne službeFunkcije: penzionisani potpukovni, trenutno “tv analitičar”Vrsta : ukl/bwOblasti u kojoj ostvaruje interese Vladimira Putina u Srbiji i regionu: - odavanje obaveštajnim službama Ruske Federacije podataka o kontrobaveštajnoj službi Republike Srbije, - analiza ličnosti u KOS za potrebe ROB; - nagovaranje pripadnika KOS za sprečavanje delovanja prema ROB;- pro-putinova i pro-ruska propagandaBenefiti:- nepoznato.

25. BRANKO RADUN, član upravnog odbora Radio televizije SrbijeFunkcije: član upravnog odbora RTS; predstavlja se kao “analitičar”Vrsta : ukL- usmeravanje uređivačke politike nacionalne televizije u pravcu politike Ruske Federacije;- klekivne psihoške operacije; - pro-putinova i pro-ruska propaganda.Benefiti:- podržavanje za napredovanje u strukturama u Srbiji.

26. MARKO ATLAGIĆ, narodni poslanik Srpska napredne strankeFunkcije: narodni poslanik, penzionisani professor;Vrsta : bwOblasti u kojoj ostvaruje interese Vladimira Putina u Srbiji i regionu: - uticaj na donošenje odluka u interesu režima Vladimira Putina, - promovisanje Ruske Federacije u Srbiji; - pro-putinova i pro-ruska propaganda;- kreiranje anti-zapadnog i anti-evrpskog javnog mnjenja u SrbijiBenefiti:- podržavanje za napredovanje u strukturama u Srbiji.

27. MILOŠ JOVANOVIĆ, narodni poslanik NDSSFunkcije: narodni poslanik, predsednik Nove demokratske strane Srbije;Vrsta : bwOblasti u kojoj ostvaruje interese Vladimira Putina u Srbiji i regionu: - uticaj na donošenje odluka u interesu režima Vladimira Putina;- promovisanje Ruske Federacije u Srbiji; - pro-putinova i pro-ruska propaganda;- kreiranje anti-zapadnog i anti-evrpskog javnog mnjenja u SrbijiBenefiti:- podržavanje za napredovanje u strukturama u Srbiji.

28. MILOVAN DRECUN, narodni poslanik Srpske napredne strankeFunkcije: narodni poslanik SNS, novinarVrsta : uklOblasti u kojoj ostvaruje interese Vladimira Putina u Srbiji i regionu: - uticaj na donošenje odluka u interesu režima Vladimira Putina;- promovisanje Ruske Federacije u Srbiji; - pro-putinova i pro-ruska propaganda;- kreiranje anti-zapadnog i anti-evropskog javnog mnjenja u SrbijiBenefiti:- podržavanje za napredovanje u strukturama u Srbiji.

29. VLADIMIR PREBIRAČEVIĆ director “Srpsko ruskog centra Majak”Funkcije: direktor “Srpsko ruskog cenra Majak”Vrsta : uklOblasti u kojoj ostvaruje interese Vladimira Putina u Srbiji i regionu: - promivisanje režima Vladimira Putina u Srbiji; - promovisanje Ruske Federacije u Srbiji; - pro-putinova i pro-ruska propaganda;- kreiranje anti-zapadnog i anti-evrpskog javnog mnjenja u Srbiji;Benefiti:- finansiranje.

30. MAJA GOJKOVIĆ, potpredsednica Vlade Srbije i ministarkaFunkcije: potpredsednica Vlade Republike Srbije, ministarka za kulturu i informisanje Vlade Republike Srbije, funkcionerka Srpska napredne stranke.Vrsta : uklOblasti u kojoj ostvaruje interese Vladimira Putina u Srbiji i regionu: - uticaj na donošenje odluka u interesu režima Vladimira Putina; - promovisanje politike režima Vladimira Putina u Srbiji i Ruske Federacije u Srbiji; - pro-putinova i pro-ruska propaganda;- kreiranje anti-zapadnog i anti-evrpskog javnog mnjenja u Srbiji;Benefiti:- podržavanje za napredovanje u strukturama u Srbiji

31. MITAR KOVAČ, general majorFunkcije: general major Vojske Srbije.Vrsta : uklOblasti u kojoj ostvaruje interese Vladimira Putina u Srbiji i regionu: - kreiranje pro-putinovog narativa u Vojsci Srbije; - promovisanje politike režima Vladimira Putina u Srbiji i Ruske Federacije u Srbiji; - pro-putinova i pro-ruska propaganda;- kreiranje anti-zapadnog i anti-evrpskog javnog mnjenja u Srbiji;Benefiti:- finansijranje aktivnosti EBF kroz povezana lica.

32. RADOVAN RADINOVIĆ, general-potpukovnikFunkcije: general major Vojske Srbije.Vrsta :bwOblasti u kojoj ostvaruje interese Vladimira Putina u Srbiji i regionu: - kreiranje pro-putinovog narativa u Vojsci Srbije; - promovisanje politike režima Vladimira Putina u Srbiji i Ruske Federacije u Srbiji; - pro-putinova i pro-ruska propaganda;- kreiranje anti-zapadnog i anti-evrpskog javnog mnjenja u Srbiji;Benefiti:- finansijranje aktivnosti EBF kroz povezana lica.

33. SPASOJE MUČIBABIĆ, general-major, prof. dr Funkcije: generl majorVrsta :bwOblasti u kojoj ostvaruje interese Vladimira Putina u Srbiji i regionu: - kreiranje pro-putinovog narativa u Vojsci Srbije; - promovisanje politike režima Vladimira Putina u Srbiji i Ruske Federacije u Srbiji; - pro-putinova i pro-ruska propaganda;- kreiranje anti-zapadnog i anti-evrpskog javnog mnjenja u Srbiji;Benefiti:- različite finsnsijske i sponzorske operacije.- podržavanje napredovanja u strukturama moći u Srbiji

34. STOJAN BATINIĆ, brigadni generalFunkcije: generl majorVrsta :bwOblasti u kojoj ostvaruje interese Vladimira Putina u Srbiji i regionu: - kreiranje pro-putinovog narativa u Vojsci Srbije; - promovisanje politike režima Vladimira Putina u Srbiji i Ruske Federacije u Srbiji; - pro-putinova i pro-ruska propaganda;- kreiranje anti-zapadnog i anti-evrpskog javnog mnjenja u Srbiji;Benefiti:- različite finsnsijske i sponzorske operacije.- podržavanje napredovanja u strukturama moći u Srbiji

35. Prof. dr RADOMIR MILAŠINOVIĆ, profesor univerzitetaFunkcije: profesorVrsta :bwOblasti u kojoj ostvaruje interese Vladimira Putina u Srbiji i regionu: - objavljivanje ant-zapatnih i anti-evropskih publikacija i knjiga; - kreiranje lažnog utiska o “naučnom utemeljenju terora Zapada na svetu”- promovisanje politike režima Vladimira Putina u Srbiji i Ruske Federacije u Srbiji; - pro-putinova i pro-ruska propaganda;- kreiranje anti-zapadnog i anti-evrpskog javnog mnjenja u Srbiji;Benefiti:- različite finsnsijske i sponzorske operacije.

36. SLOBODAN NIKOLIĆ, predsednik Ruske stranke Funkcije: predsdednik Ruske stranke i Društva srpsko-ruskog prijateljstva Vladimir PutinVrsta :bwOblasti u kojoj ostvaruje interese Vladimira Putina u Srbiji i regionu: - promovisanje politike režima Vladimira Putina u Srbiji i Ruske Federacije u Srbiji; - pro-putinova i pro-ruska propaganda;- uticaj na kreiranje anti-zapadnog i anti-evrpskog javnog mnjenja u Srbiji;Benefiti:- sponzorstva.

37. SAŠA MILOVANOVIĆ, Srpski telegraf Funkcije: menadžer u medijima.Vrsta :bwOblasti u kojoj ostvaruje interese Vladimira Putina u Srbiji i regionu: - promovisanje politike režima Vladimira Putina u Srbiji i Ruske Federacije u Srbiji; - pro-putinova i pro-ruska propaganda;- kreiranje anti-zapadnog i anti-evrpskog javnog mnjenja u Srbiji;Benefiti:- različina posredna sponzorstva.

38. VOJISLAV MIHAILOVIĆ, narodni poslanik Funkcije: narodni poslanikVrsta :bwOblasti u kojoj ostvaruje interese Vladimira Putina u Srbiji i regionu: - uticaj na donošenje odluka u Narodnoj Skupštini; - promovisanje politike režima Vladimira Putina u Srbiji i Ruske Federacije u Srbiji; - pro-putinova i pro-ruska propaganda;- doprinos u kreiranju anti-zapadnog i anti-evrpskog javnog mnjenja u Srbiji;Benefiti:- podržavanje napredovanja u strukturama u Srbiji i umrežavanje.

39. ALEKSANDAR MARTINOVIĆ, ministar u Vladi Republike SrbijeFunkcije: ministar u Vladi Republike Srbije;Vrsta :bwOblasti u kojoj ostvaruje interese Vladimira Putina u Srbiji i regionu: - uticaj na donošenje odluka u Vladi Republike Srbije; - promovisanje politike režima Vladimira Putina u Srbiji i Ruske Federacije u Srbiji; - pro-putinova i pro-ruska propaganda;- kreiranje anti-zapadnog i anti-evrpskog javnog mnjenja u Srbiji;Benefiti:- podržavanje napredovanja u strukturama moći u Srbiji.

40. MLAĐAN ĐORĐEVIĆ, predsednik pokreta OslobođenjaFunkcije: predsednik pokreta Oslobđenje, 2007-2008. godine u vreme pregovora o prodaji NIS-a Gazpromu ministar u Vladi RS zadužen za nacionalni investicioni plan; zamenik Dragana Đialasa na poziciji direktora narodne kancelarije Predsednika Srbije Borisa Tadića 2004-2007, bivši savetnik predsednika Borisa Tadića za Kosovo i MetohijuVrsta :uklOblasti u kojoj ostvaruje interese Vladimira Putina u Srbiji i regionu: - uticaj na donošenje odluka u politici Srbije i Crne Gore; - uticaj na političko organizovanje opozicije i njeno strukturiranje;- promovisanje politike režima Vladimira Putina u Srbiji i Ruske Federacije u Srbiji; - pro-putinova i pro-ruska propaganda;- kreiranje anti-zapadnog i anti-evrpskog javnog mnjenja u Srbiji;Benefiti:- povezivanje sa drugim strkturama Ruske Federacije u Srbiji;

41. Profesor KOSTA ČAVOŠKI, akademik Srpske akademija nauka i umetnostiFunkcije: penzionisani profesor Beogradskog univerziteta, redovni član Srpska akademija nauka i umetnosti, raniji političar,Vrsta: VOblasti u kojoj ostvaruje interese Vladimira Putina u Srbiji i regionu: - davanje pseudo-naučnog utemeljenja vezanosti Srbije za Rusiju;- širenje pro-ruskih narativa u srpskoj naučnoj zajednici i promovisanje naučnog napredovanja pro-ruskih akademaca;- promovisanje politike Ruske Federacije u Srbiji:- kreiranje anti-zapadnog i anti-evrpskog javnog mnjenja u Srbiji;- pravdanje događaja iz 90ih.Benefiti:- nepoznato.

42. MILOŠ KOVIĆ, istoričarFunkcije: istričar, profesor;Vrsta: VOblasti u kojoj ostvaruje interese Vladimira Putina u Srbiji i regionu: - davanje pseudo-naučnog utemeljenja vezanosti Srbije za Rusiju;- širenje pro-ruskih narativa u srpskoj naučnoj zajednici;- promovisanje politike Ruske Federacije u Srbiji:- kreiranje anti-zapadnog i anti-evrpskog javnog mnjenja u Srbiji, - kreiranje nacionalnih podela.Benefiti:- povezivanje i oslanjanja ne zajednicu drugih putinovih agenata u Srbiji.

43 . VUK JEREMIĆ, političarFunkcije: političar;Vrsta: ukl/vOblasti u kojoj ostvaruje interese Vladimira Putina u Srbiji i regionu: - širenje pro-ruskih narativa u političkoj zajednici Srbije;- promovisanje Putinovih interesa o "vojnoj neutralnosti Srbije";- uspostavljanje politike "meke naklonosti prema Ruskoj Federaciji"- u ključnim momentina istupanje u korist Ruske Federacije;Benefiti:- podrška za napredovanje u političkim strukturama u Srbiji, i u inostranstvu; - u prošlosti koordinacija radi izbora za predsednika Generalne skupštine UN i kandidovanja na mesto generalnog sekratara UN

44. IVICA DAČIĆ, ministar u Vladi SrbijeFunkcije: ministar spoljnih poslova u Vladi Srbije, predsednik Socijalnističke partije Srbije;Vrsta: ukl/vOblasti u kojoj ostvaruje interese Vladimira Putina u Srbiji i regionu: - donošenje odluka u korist Ruske Federacije; - podržavanja kreiranje sistema za delovanje agenata interesa Ruske Federacije u Srbiji;;- kreiranje Srbije kao satelita Ruske Federacije;- rad na uspostavljanu vazalnog odnosa Srbije prema Vladimiru Putinu;- promovisanje i ostvarivanje ruskih gasnih i naftnih interesa u Srbiji;- kreiranje i podržavanje antitzapadne propagande, pro-putunovh narativa.Benefiti:- konstantna politička podrška;- koordinirano delovanje.

45. MILORAD STUPAR, genera-major
Funkcije
: general-major u penziji predsednik Saveza udruženja boraca;
Vrsta: bw
Oblasti u kojoj ostvaruje interese Vladimira Putina u Srbiji i regionu:
- kreiranje pro-putinovog narativa u Vojsci Srbije;
- promovisanje politike režima Vladimira Putina u Srbiji i Ruske Federacije u Srbiji;
- pro-putinova i pro-ruska propaganda;
- kreiranje anti-zapadnog i anti-evrpskog javnog mnjenja u Srbiji;
Benefiti:
- bez

46. MILORAD ĐOŠIĆ pukovnikFunkcije: pukovnik Vojske Srbije, u penziji; više NVO funkcija, Vrsta: vOblasti u kojoj ostvaruje interese Vladimira Putina u Srbiji i regionu: - kreiranje pro-putinovog narativa u Vojsci Srbije; - promovisanje politike režima Vladimira Putina u Srbiji i Ruske Federacije u Srbiji; - pro-putinova i pro-ruska propaganda;- kreiranje anti-zapadnog i anti-evrpskog javnog mnjenja u SrbijiBenefiti:- nepoznato.

47. NIKOLA SELAKOVIĆ, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanjaFunkcije: ministar u Vladi Republis Srbije, više drugih političkih funicijaVrsta: ukl/vOblasti u kojoj ostvaruje interese Vladimira Putina u Srbiji i regionu: - uticaj na donošenje odluka u Vladi Republike Srbije; - nametanje kulture Rusije građanima Srbije;- lobiranje za nametanje ruskih umetnika građanima Srbije namesto umetnika iz Srbije; - promovisanje politike režima Vladimira Putina u Srbiji i Ruske Federacije u Srbiji; - pro-putinova i pro-ruska propaganda;- kreiranje anti-zapadnog i anti-evrpskog javnog mnjenja u SrbijiBenefiti:- podrška u naprednovanju u strukturama moći u Srbiji i umrežavanje sa ostalim agentima iz mreže Vladimira Putina u Srbiji.

48. SLOBODAN SAMARDŽIĆ, profesor Univerziteta u BeograduFunkcije: profesof Univerziteta u Beogradu, funkcioner “Državotvornog pokreta Srbije”, ranije više političkih funkcijaVrsta: v/bwOblasti u kojoj ostvaruje interese Vladimira Putina u Srbiji i regionu: - lobiranje za političke interese Vladimira Putina; - promovisanje politike režima Vladimira Putina u Srbiji i Ruske Federacije u Srbiji; - pro-putinova i pro-ruska propaganda;- kreiranje anti-zapadnog i anti-evrpskog javnog mnjenja u SrbijiBenefiti:- podrška u naprednovanju u strukturama moći u Srbiji i umrežavanje sa ostalim agentima mreže Vladimira Putina u Srbiji;

49. BRANISLAV RISTIVOJEVIĆ profesor Univerziteta u Novom SaduFunkcije: profesof Univerziteta u Novom Sadu, više političkih odluka;Vrsta: vOblasti u kojoj ostvaruje interese Vladimira Putina u Srbiji i regionu: - lobiranje za političke interese Vladimira Putina; - promovisanje politike režima Vladimira Putina u Srbiji i Ruske Federacije u Srbiji; - pro-putinova i pro-ruska propaganda;- kreiranje anti-zapadnog i anti-evrpskog javnog mnjenja u SrbijiBenefiti:- podrška u naprednovanju u strukturama moći u Srbiji i umrežavanje sa ostalim agentima mreže Vladimira Putina u Srbiji;

50. PREDRAG RANKOVIĆ - PECONI, “biznismen”, u vezi sa surčinskim klanom, vlasnik TV HappyFunkcije: biznismen, u vezi sa surčkinskim klanom, vlsanik TB Happy”Vrsta: vOblasti u kojoj ostvaruje interese Vladimira Putina u Srbiji i regionu: - širenje pro-putinovog narativa u medijima; - promovisanje Rusije kao “zaštitnika Srbije”- promovisanje politike režima Vladimira Putina u Srbiji i Ruske Federacije u Srbiji; - pro-putinova i pro-ruska propaganda;- kreiranje anti-zapadnog i anti-evrpskog javnog mnjenja u SrbijiBenefiti:- uvezivanje u finansijske tokove Ruske Federacije u Srbiji.

51. BOBAN RAJIĆ, “biznismen”, vlasnik novina “Novosti”, “Politike” i ugostiteljskog objekta “Ruski car”Funkcije: biznismen”, vlasnik novina “Novosti”, “Politike” i ugostiteljskog objekta “Ruski car”Vrsta: uklOblasti u kojoj ostvaruje interese Vladimira Putina u Srbiji i regionu: - organizivanje pro-putinova i pro-ruska propagande, - propaganda;- kreiranje ant-zapadnog i anti-evropskog raspoloženja u Srbiji;- hibridne kolektivno-psihološke operacije nad stanovništvom Srbije; - kreiranje medijsih proizvoda sa ciljem demonizovanja Zapada i glorifikovanja Ruske Federacije;Benefiti:- direktno finansiranje od strane režima Vladimira Putina u Ruske Federacije posebno kroz biznise naftnih opracija u Srbiji u vezi sa njima.

52. JELENA MILINČIĆ, novinarFunkcije: urednik u Russia Today – za SrbijuVrsta: uklOblasti u kojoj ostvaruje interese Vladimira Putina u Srbiji i regionu: - organizivanje pro-putinova i pro-ruska propagande, - propaganda;- kreiranje ant-zapadnog i anti-evropskog raspoloženja u Srbiji;- hibridne kolektivno-psihološke operacije nad stanovništvom Srbije; - kreiranje medijsih proizvoda sa ciljem demonizovanja Zapada i glorifikovanja Ruske Federacije;Benefiti:- direktno finansiranje od strane režima Vladimira Putina i Ruske Federacije.

53. MLAĐAN DINKIĆ, ekonomistaFunkcije: regionalni savetnik Sberbanke zadužen za širenje u jugoistočnoj EvropiVrsta: uklOblasti u kojoj ostvaruje interese Vladimira Putina u Srbiji i regionu: - sprovođenje složenih finansijskih operacija od interesa za Rusku FederacijuBenefiti:- direktno finansiranje od strane režima Vladimira Putina i Ruske Federacije.

54. DRAGAN STANOJEVIĆ predsednik skupštine dijaspore Srba u regionuFunkcije: predsednik skupštine dijaspore Srba u regionuVrsta: uklOblasti u kojoj ostvaruje interese Vladimira Putina u Srbiji i regionu: - vezivanje “patriotskog narativa” za Rusku Federaciju I promovisanje ideje da se patriotizam ne može sprovoditi bez vezivanja za Rusku Federacije.Benefiti:- direktno finansiranje od strane režima Vladimira Putina i Ruske Federacije.

55. ĐURO BILBIJA, agent uticajaFunkcije:Vrsta: uklOblasti u kojoj ostvaruje interese Vladimira Putina u Srbiji i regionu: - direktno promovisanje i prenos ruske propagande;- breinwashing operacije u Srbiji.Benefiti:- direktno finansiranje od strane režima Vladimira Putina i Ruske Federacije.

56. DŽON BOSNIČ, agent uticajaFunkcije: agent uticaja, bez zanimanja ili funkcijeVrsta: uklOblasti u kojoj ostvaruje interese Vladimira Putina u Srbiji i regionu: - direktno promovisanje i prenos ruske propagande;- breinwashing operacije u Srbiji.Benefiti:- direktno finansiranje od strane režima Vladimira Putina i Ruske Federacije.

57. VINKO PANDUREVIĆ, general-potpukovnikVrsta : vOblasti u kojoj ostvaruje interese Vladimira Putina u Srbiji i regionu:
- kreiranje pro-putinovog narativa u Vojsci Srbije;
- promovisanje politike režima Vladimira Putina u Srbiji i Ruske Federacije u Srbiji;
- pro-putinova i pro-ruska propaganda;
- kreiranje anti-zapadnog i anti-evrpskog javnog mnjenja u Srbiji;
Benefiti:
- nepoznato

58. CVIJETIN MILIVOJEVIĆ, agent uticajaVrsta : vOblasti u kojoj ostvaruje interese Vladimira Putina u Srbiji i regionu: - direktno promovisanje i prenos ruske propagande;- breinwashing operacije u Srbiji.Benefiti:- postoje operativna saznanja o finansiranju kroz proksi korupciju

59. BRATISLAV ŽIVKOVIĆ, kriminalac, samoprozvani "četnik"Vrsta : ukl
Oblasti u kojoj ostvaruje interese Vladimira Putina u Srbiji i regionu:
- regrutracija građana Srbijen za rat u Ukrajini na strani Rusije;
- dostavljanje podataka Rusiji o licima zainteresovanim za regrutaciju;
Benefiti:
-
finansiranje.

60. ANDRIJA MANDIĆ, lider Demokratskog fronta Crne Gore;Vrsta : uklOblasti u kojoj ostvaruje interese Vladimira Putina u Srbiji i regionu: - promovisanje i ostvarivanje politike Vladimira Putina u regionu;- asimilacija;- regrutacija na ostvarivanju politike režima Vladimira Putina u regionu; - korišćenje Crne Gore kao platforme za kreiranja konfrontacija u NATO.
Benefiti:- finansiranje:- unapređenje u delu obaveštajnih služba Srbije pod kontrolom režima Vladimira Putina.

61. DUŠAN PROROKOVIĆ, vanredni profesor;Vrsta : vOblasti u kojoj ostvaruje interese Vladimira Putina u Srbiji i regionu: - lobiranje za političke interese Vladimira Putina; - promovisanje politike režima Vladimira Putina u Srbiji i Ruske Federacije u Srbiji; - pro-putinova i pro-ruska propaganda;- kreiranje anti-zapadnog i anti-evrpskog javnog mnjenja u SrbijiBenefiti:- finansiranje;- podrška u naprednovanju u strukturama moći u Srbiji i umrežavanje sa ostalim agentima mreže Vladimira Putina u Srbiji.

62. SLOBODAN ANTONIĆ, profesor Beogradskog univerziteta;Vrsta : vOblasti u kojoj ostvaruje interese Vladimira Putina u Srbiji i regionu: - davanje pseudo-naučnog utemeljenja vezanosti Srbije za Rusiju;
- širenje pro-ruskih narativa u srpskoj naučnoj zajednici i promovisanje naučnog napredovanja pro-ruskih akademaca;
- promovisanje politike Ruske Federacije u Srbiji:
- kreiranje anti-zapadnog i anti-evrpskog javnog mnjenja u Srbiji;
Benefiti:- nepoznato.

63. ČEDOMIR ANTIĆ, profesor univerzitetaVrsta : v/uklOblasti u kojoj ostvaruje interese Vladimira Putina u Srbiji i regionu: - davanje pseudo-naučnog utemeljenja vezanosti Srbije za Rusiju;- širenje pro-ruskih narativa u srpskoj naučnoj zajednici i promovisanje naučnog napredovanja pro-ruskih akademaca;- promovisanje politike Ruske Federacije u Srbiji:- kreiranje anti-zapadnog i anti-evrpskog javnog mnjenja u Srbiji;Benefiti:- umrežavanje.

63. ILIJA KAJTEZ profesor na Vojnoj akademiji;Vrsta : v/bwOblasti u kojoj ostvaruje interese Vladimira Putina u Srbiji i regionu: - davanje pseudo-naučnog utemeljenja vezanosti Srbije za Rusiju;- širenje pro-ruskih narativa u srpskoj naučnoj zajednici i promovisanje naučnog napredovanja pro-ruskih akademaca;- promovisanje politike Ruske Federacije u Srbiji:- kreiranje anti-zapadnog i anti-evrpskog javnog mnjenja u Srbiji;- nametanje pro-ruskih uverenja u vojsci;Benefiti:- umrežavanje.

64. DEJAN RADENKOVIĆ, član odbora direktora Naftne industrije Srbije, član predsedništva SPSVrsta : uklOblasti u kojoj ostvaruje interese Vladimira Putina u Srbiji i regionu: - praćenje finansijskih operacija; - prikrivanje finansiranja pro-ruskih elemenata u Srbiji;- poslovno umrežavanje političkih činilaca - ostvarivanje politike režima Vladimira Putina u Naftnoj industriji Srbije.Benefiti:- finansiranje.

65. MILAN STAMATOVIĆ, predsednik "Zdrave Srbije"Vrsta : UklOblasti u kojoj ostvaruje interese Vladimira Putina u Srbiji i regionu: - promovisanje politike režima Vladimira Putina u Srbiji i Ruske Federacije u Srbiji;- psihološke operacije nad dečijim kolektivima radi uključivanja u sistem Ruske Federacije;- direktno ostvarivanje interesa režima Vladimira Putina u Srbiji; - koordinacija finansiranja drugih agenata režima Vladimira Putina u Srbiji; - širanje politike režima Vladimira Putina;- markiranje kao "izdajnika" lica koja se protive saradnji sa Ruskom Federacijom; - kreiranje lažnog naratova o vezanosti patrotizma u Srbiji za Rusku Federaciju- različite operacije na terenu;Benefiti:- finansiranje;- povezianje sa drugim agentima režima Vladimria Putina.

66. LUKA KASTRATOVIĆ, general-major u penizijVrsta : BwOblasti u kojoj ostvaruje interese Vladimira Putina u Srbiji i regionu: - kreiranje javne sike o "vojno-ekspertskom hvaljenju Rusije"- kreiranje pro-putinovog narativa u Vojsci Srbije;
- promovisanje politike režima Vladimira Putina u Srbiji i Ruske Federacije u Srbiji;
- pro-putinova i pro-ruska propaganda;
- kreiranje anti-zapadnog i anti-evrpskog javnog mnjenja u Srbiji
Benefiti:- dobije usmene pohvale.

67. DRAGOMIR ANĐELKOVIĆ "analitičar"Vrsta : BwOblasti u kojoj ostvaruje interese Vladimira Putina u Srbiji i regionu: - organizivanje pro-putinova i pro-ruska propagande,
- propaganda;
- kreiranje ant-zapadnog i anti-evropskog raspoloženja u Srbiji;
- hibridne kolektivno-psihološke operacije nad stanovništvom Srbije;
- kreiranje medijsih proizvoda sa ciljem demonizovanja Zapada i glorifikovanja Ruske Federacije;
Benefiti:- posredno finansiranje;- uveziavnje.